👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Pokojovky neškodné pro domácí mazlíčky

 

Říká se, že Češi jsou národem pejskařů. V ČR údajně žije přes 2,5 milionů psů a za dobu covid pandemie čísla určitě ještě vzrostla. Stejně tak ale vzrostl počet domácností, které se rozšiřili i co se počtu pokojovek týče. To ale s sebou přináší otázku - snesou se naši zvířecí miláčkové s našimi miláčky v květináčích? Pokud ještě nevíte, jestli jsou vaše pokojovky neškodné pro zvířata nebo ne, jste tu správně. I kdyby ale byly jedovaté, určitě je nemusíte vyhazovat. Stačí, pokud je umístíte někam, kam na ně váš domácí mazlíček nedosáhne a budete se snažit zamezit případnému okusování. 

Naštěstí ale existuje početná skupina rostlin, které nejsou jedovaté pro domácí mazlíčky ani pro děti/lidi a některé jsou dokonce vhodné pro zkrmováním hlodavcům či králíkům. Chcete vědět víc? Čtěte dále!

 


S těmito se nemusíte bát

Níže uvádíme přehled rostlin, které jsou neškodné pro domácí mazlíčky. Platí ale, že by neměli spořádat celou rostlinu na posezení, myslíme spíše neškodné při pozření několika listů. Obsah případných toxinů v rostlině nepřesahuje běžně stanovené normy pro zeleninu, určenou i k lidské spotřebě.

 

Hoya

Tyto rostliny sukulentního typu zdobí lesklé dužnaté listy, které v sobě dokáží zadržet vodu poměrně dlouhou dobu. I z toho důvodu se hodí pro začátečníky, kterým může udělat radost fakt, že poměrně rychle rostou a při dobré péči tvoří nádherné voňavé květenství. 

 

Odzkoušeno. Není to tak dlouho, co mi náš králík Poo okousal tři listy mojí Hoya carnosa, kterou jsem při zalévání omylem zapomněla na stole a její stonky dosáhly až na zem. Kromě toho, že jsem se na něj zlobila já, se mu nic nestalo a chudák Hoya to naštěstí také neprožívala nijak dramaticky. - Bětka

 

 

Foto: Obzvlášť pozor s kaktusy, které mají ostny. Spousta kaktusů obsahuje jedovaté látky a může způsobit velmi nepříjemné záněty kůže.

 

Calathea & Marantha

Tyto rostliny jsou známé také jako modlivky. Název dostaly proto, že k večeru napřimují své listy směrem nahoru a připomínají tak ruce složené k modlitbě. Jsou to nádherně vybarvené druhy, které milují vyšší vzdušnou vlhkost a stále mírně vlhký substrát. Hodí se pro ně umístění v mírném polostínu, určitě ne na přímé spalující slunce. Jejich listy jsou totiž jemné a snadno by se popálily. 

 


Peperomia

Tento velmi početný a druhově rozmanitý rod je také netoxický pro lidi i zvířata. Péče o ni se odvíjí od konkrétního druhu, ale většinou platí, že se jim bude dařit na prosluněném stanovišti, často i na přímém slunci a nevyžadují vysokou vzdušnou vlhkost ani častou zálivku.

 


Africká fialka

Tyto oblíbené kvetoucí pokojové rostliny udělají radost i dětem v dětském pokojíčku. Existuje ve spoustě barevných variant a péče o ně je velice snadná. Stačí fialku umístit na místo, kde bude mít dostatek rozptýleného světla a jednou za čas ji zalít. Snese spíše sucho než přemokření. A nemusíte se obávat, ani když máte domácí mazlíčky - není jedovatá ani pro ně.

 

Foto: Kočka okusující Asparagus

 

 

Některé kapradiny

Kapradiny jsou početná skupina rostlin, ve které se najdou i jedovaté druhy, především ty zahradní a lesní. Pokud ale doma budete pěstovat například velmi oblíbený Nephrolepis, tak ten se zrovna řadí mezi nejedovaté rostliny. Stejně tak jako Asparagus, Phlebodium, Asplenium nebo Platycerium.

 

 

Palmy

Pokojové palmy svým vzhledem lákají především kočky. A to jak k okusování, tak větší druhy i ke šplhání. Naštěstí ale tyto rostliny nejsou jedovaté, proto když vaše kočka sem tam okousne nějaký ten list, nemělo by se jí nic stát. Mezi nejedovaté druhy se řadí Areca lutescens, Chamaedorea elegans a také Nolina (sloní noha).


Tillandsie

Tyto vzdušné rostliny jsou pro domácí mazlíčky také neškodné. I když třeba taková provazovkovitá tillandsie neboli Tillandsia usneoides, může být obzvlášť pro kočky poměrně lákavá a mohla by se snažit ji okusovat. Ani při pozření by to ale zvířeti nemělo ublížit. 

 


Kočíčí tráva, šáchory

Cyperus zumula neboli kočičí tráva je skvělá rostlina především pro kočky, jak název sám napovídá. Je to nenáročná pokojovka s dlouhými svěže zelenými listy, které jsou tenoučké, svěšené, případně lehce stočené. Má rád dostatek nepřímého světla a vydatnou zálivku. Kočky i psi si na něm rádi pochutnají, pomáhá jim lépe trávit potravu, vhodný je také pro králíky či morčata nebo želvy. Pokud máte taková zvířata doma a chcete jim jednou za čas dopřát okusování, pořiďte si rovnou více těchto rostlin, ať jim listy stíhají dorůstat.

 


Zelenec (Chlorophytum)

Další rostlinou, která potěší především králíky a morčata je zelenec. Rostlina je sama o sobě velmi dekorativní, a když jednou za čas poslouží ještě jako potrava pro domácí mazlíčky, to už je jen příjemný bonus. Ale co víc! Podle výzkumů NASA totiž zelenec čistí vzduch od škodlivin a je doporučován do domácností s alergiky nebo při výskytu chronických onemocnění plic. Existuje několik variant - např. Chlorophytum variegatum, který má dlouhé špičaté bíle lemované listy a díky tomu je pro zkrmování asi nejvhodnější; Chlorophytum Bonnie, který má podobně vybarvené listy, ty jsou ale stočeny do kudrlinek; a dále je na našem e-shopu dostupný Chlorophytum Fire Flash, která má kopinaté listy a svítivě oranžové řapíky. 

 


Kalisie (Callisia repens)

Kalisie není jedovatá pro zvířata ani pro lidi. Naopak, používá se i jako léčivá rostlina. V zemích Jižní Ameriky, odkud pochází, roste v nižších patrech tropických pralesů, kam na ní nemohou přímé sluneční paprsky, ale kde je teplo a vysoká vzdušná vlhkost. Takové podmínky ji často může nahradit pěstováním v teráriích, např. u plazů a želv. Rádi si na ní pochutnají i doma chovaní ptáci.

 

Foto: Někdy je třeba myslet ne jen na jedovaté-nejedovaté, ale také na vhodné umístění rostlin v bytě. Nechceme aby nám padající květináč zranil mazlíčka nebo malé dítě.

 


Další nejedovaté rostliny

Mezi další pro zvířata nejedovaté rostliny patří keříčkové begonie, tlustice (crassula), draceny (zde se názory poměrně různí) nebo voděnky (tradescantie). Na našem e-shopu jsme těmto rostlinám věnovali celou jednu sekci, abychom vám usnadnili hledání a výběr. Jednoduše to poznáte podle štítku s tlapičkou, který je umístěn na fotografii rostliny.

Nebo je všechny pohromadě najdete ZDE.

 


Rostliny a kočky

Kočky jsou všeobecně velmi zvědavá a čilá zvířata, které není lehké uhlídat a zabránit jim ve šplhání po vzrostlých pokojovkách a v okusování jejich listů. Záleží ale pochopitelně na nátuře každé jednotlivé kočky. Nejjednodušší ale určitě bude, když se rostliny pokusíme postavit z jejich dosahu nebo když omezíme pěstování některých velmi toxických pokojovek. Které to jsou, se můžete dočíst v tomto našem článku. 

Obecně by se dalo říci, že kočky budou nejspíše okusovat rostliny s dlouhými a tenkými listy, které jim připomínají trávu. Tu totiž venkovní kočky žerou pro lepší trávení. Zkuste vaší kočce třeba pořídit přímo kočičí trávu neboli Cyperus zumula, která by mohla veškerou pozornost stáhnout na sebe a kočka by ji mohla okusovat dle libosti.

Traduje se také, že kočky odpuzují citrusy, můžete třeba zkusit do květináče na hlínu umístit jejich slupky. V obchodech s potřebami pro domácí mazlíčky také určitě najdete speciální spreje, které také kočky odpuzují, kterými můžete zkusit rostliny postříkat.


Při pěstování pokojovek a chovu psů, králíků či drobných hlodavců nemusíme být tak opatrní, jak při chovu koček. Bude stačit, když rostliny umístíte z jejich dosahu a nemělo by se nic stát. Skvělé jsou na to například závěsné macramé nebo můžete rostliny umístit přímo na zeď pomocí např. tohoto držáku.


Pokud jste v tomto výčtu vaší pokojovku nenašli nebo si stále nejste jisti, zda je jedovatá nebo ne, nebojte se nám napsat o radu!

Přejeme příjemné a poklidné soužití vašich rostlin i zvířat.

 

Auto: Ing. Alžběta Lacinová

Co hledáte?

Košík