👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Jak pěstovat Olivovník


Chcete se pustit do pěstování rostliny, která může být jak výzvou, tak skvělou odměnou? Pořiďte si olivovník! Tento středomořský strom může být skvělým přírůstkem do vaší domácí džungle, ale vyžaduje specifickou péči, aby opravdu prospíval. V tomto článku jsme sepsali  potřebné informace a tipy, jak se o olivovník starat tak, aby zdobil váš domov po mnoho let.

Trochu historie na začátek:
Olivovník (Olea europaea) je jedním z nejstarších pěstovaných stromů na světě a jeho původ sahá tisíce let do minulosti. Historicky vzato, olivovníky byly domestikovány v oblasti Středomoří přibližně před 6.000 lety, přičemž první záznamy o jejich pěstování pocházejí ze starověkého Egypta.

Starověké civilizace
Ve starověkém Řecku měl olivovník zásadní kulturní a ekonomický význam. Byl symbolem míru a prosperity, a olivy a jejich olej měly významné místo v denní stravě, náboženských obřadech a jako zdroj osvětlení. Řecké legendy často odkazují na olivovník, nejznámější je příběh, kde bohyně Athéna daruje olivovník lidem Athén jako dárek, což přineslo městu bohatství a vítězství.

Ve starověkém Římě byl olivovník také velmi ceněn a jeho pěstování se rozšířilo po celé říši, zvláště v oblastech, které jsou dnes Itálie, Španělsko a severní Afrika. Římané zlepšili metody zpracování oliv a rozšířili obchod s olivovým olejem.

Středověk a novověk
Během středověku byla tradice pěstování oliv udržována zejména v klášterních zahradách a na pozemcích šlechty. V období renesance došlo k dalšímu rozvoji technik pěstování a zpracování oliv.

Moderní doba
V moderní době se olivovníky pěstují ve velkých částech světa, zejména v zemích s vhodným klimatem jako jsou Španělsko, Itálie, Řecko, Turecko, Kalifornie a Austrálie. Olivový olej je nyní globálně ceněný pro své zdravotní přínosy a gastronomickou hodnotu.


Olivovník tak představuje důležitý prvek kulturního dědictví a zemědělské historie mnoha národů a jeho příběh je úzce spjatý s historií lidské civilizace. Jeho dlouhověkost a schopnost prosperovat v náročných podmínkách činí olivovník symbolem odolnosti a obnovy.


Tento strom osloví svými úzkými, šedozelenými listy a světlými stonky každého, kdo hledá jednoduchou a elegantní dekoraci. I když existuje mnoho druhů olivovníků, pro pěstování uvnitř domů se nejvíce hodí trpasličí olivovník Olea europea, který nedosahuje výšky více než 180 cm (ale dosáhnout může samozřejmě i trochu větších rozměrů), na rozdíl od jiných druhů, které mohou dorůst až do výšky 9 metrů.

Olea Europa 'L'

Péče o Olivovník
Olivovníky jsou rostliny milující světlo. Prospívají ve velmi světlých podmínkách s přímým slunečním světlem, kterého by měly mít ideálně 6-8 hodin denně. Vzhledem k tomu, že běžná domácnost často nedokáže poskytnout dostatečné množství přirozeného světla, je vhodné umístit olivovník k oknu směřujícího na jih, aby získal co nejvíce světla. V obdobích s kratším denním světlem můžete rostlinu doplnit i umělým osvětlením.

Vzduch a teplota
Olivovník preferuje teplé a suché prostředí, které imituje jeho přirozené středomořské prostředí. Rostlině prospívá dobrá cirkulace vzduchu, proto je důležité zajistit, aby místo, kde olivovník stojí nebylo uzavřené a umožňovalo mu dostatečné proudění vzduchu. Na rozdíl od Fíkusu to má rád! Během letních měsíců je ideální rostlinu přemístit ven, kde se bude z čerstvého vzduchu radovat.

Zálivka a vlhkost
Přestože olivovník vyžaduje méně vody než mnoho jiných rostlin, je důležité udržet jeho půdu mírně vlhkou. Zálivka by měla být pravidelná, ale umírněná – vždy nechte vrchní vrstvu půdy mezi zálivkami vyschnout. V zimě, kdy rostlina roste pomaleji, snižte frekvenci zálivky. Rostlina také nemá ráda nadměrnou vlhkost, takže ve vnitřních prostorách s centrálním vytápěním se cítí dobře.

Přesazování a hnojení
Olivovníky rostou poměrně pomalu, takže není třeba je často přesazovat. Doporučuje se každé dva až tři roky zkontrolovat, zda kořeny nevyplňují celý květináč a případně rostlinu přesadit do většího. 

Pro olivovník je nejlepší použít dobře drenážní substrát, který napodobuje jeho přirozené suché a kamenité prostředí. Ideální směs může zahrnovat:

  • Substrát na sukulenty, která je speciálně formulována pro sukulenty a kaktusy, která je dobře propustná
  • Perlit pro zlepšení drenáže a struktury půdy

Hnojení je důležité pro udržení zdraví a vitality olivovníku, zejména během období aktivního růstu na jaře a v létě. Použijte hnojivo formulované pro středomořské rostliny nebo obecné hnojivo pro pokojové rostliny s vyváženým poměrem NPK (dusík, fosfor, draslík). Aplikujte hnojivo podle návodu na obalu, ale buďte opatrní, aby nedošlo k přehnojení, což by mohlo poškodit rostlinu.

Pravidla hnojení

  • Hnojte přibližně jednou měsíčně během vegetační sezóny.
  • V zimních měsících, kdy rostlina vstupuje do doby klidu, hnojení omezte nebo úplně zastavte, protože rostlina v této době živiny moc nevyužívá a spíše odpočívá

Péče na konci sezóny
Jak již bylo zmíněno, olivovník by měl strávit část roku venku. Na konci léta, předtím než teploty začnou klesat pod 10 stupňů Celsia, je třeba rostlinu přemístit zpět dovnitř. Tento přechod by měl být postupný, aby se rostlina mohla aklimatizovat na změnu prostředí.

Toxicita
Olivovníky jsou neškodné při požití pro domácí mazlíčky, tak i pro lidi! I když je obecně doporučeno, aby se zvířata a děti nesnažily jíst žádné pokojové rostliny, můžete se cítit bezpečně, když máte tyto krásy ve svém domově v případě, že by někdo měl chuť na „svačinku“.

Olea Europea 'M'

 

Běžní škůdci a problémy

Péče o olivovníky může být jednoduchá, ale existují problémy, které mohou tuto rostlinu postihnout. Hlavním krokem v péči je správné osvětlení, vzhledem k jejich velkým nárokům na světlo, ale je také důležité dávat pozor na následující problémy:

Puklice
Pokud si všimnete lepkavých skvrn a hnědých „bouliček“ podél stonků, může se jednat o puklice. Poškození zahrnuje žloutnutí a poškození listů (starých i nových) s nezdravým novým růstem. Odstraňte všechny puklice měkkým hadříkem namočeným v lihu a poté celou rostlinu ošetřete Substralem,, přičemž tuto léčbu opakujte každých 10 dní, dokud nezmizí všechny známky škůdců. Pravidelně kontrolujte spodní stranu listů.

Vlnatky
Všimli jste si někdy, že se na některé z vašich rostlin objevily bílé chomáčky? Nebo voskovité sekrety na spodní straně některých listů? Začaly někdy listy některé z vašich rostlin bez vysvětlení žloutnout a vadnout? Pokud ano, pravděpodobně jsou napadené červci. 

Některé druhy (ano, čtete správně, existuje více druhů červců) se živí kořeny rostlin, jiné najdete v zákoutích rostliny, například v místě, kde se list spojuje se stonkem, na spodní straně listu nebo na jakémkoli jiném skrytém místě, které najdou. To je jeden z důvodů, proč je tak obtížné je vyhubit - když si myslíte, že jste se jich všech zbavili, většinou se objeví další. 

Jak se zbavit červců
Vzhledem k tomu, že je poměrně obtížné se červců zbavit, jakmile je najdete, opakujte tento postup několikrát, abyste si byli jisti, že jste se zbavili každého z nich:

Odstraňte z rostliny silně napadené listy (hezčí již, bohužel, nebudou a ubírají rostlině zbytečně energii) a s největší pravděpodobností se  zbavíte i velké části červců, kteří se u vás zabydleli. Namočte vatový tampon do alkoholu/lihu a potřete jím všechna těla červců, které vidíte, což by je mělo zlikvidovat přímo na místě. Poté rostlinu omyjte vodou a opláchněte zbytky červců.

Opadávání listů:

Tento problém může být výsledkem mnoha faktorů, včetně následujících:
  • Problémy se zálivkou: Dávejte pozor na příliš suchou nebo příliš mokrou půdu, dodržujte naše výše uvedené zásady zálivky.
  • Nedostatečné světlo: Olivovníky vyžadují hodně světla, ve slabě osvětlených prostorách bohužel nepřežijí.
  • Nedostatek živin: Stejně jako většina živých bytostí, i olivovníky potřebují dostatek živin.
  • Hniloba kořenů: Tento problém nastane, pokud dojde k přelévání, takže se ujistěte, že rostlina je zalévána podle našich doporučení.
  • Stres z přechodu: Stejně jako citrusové stromy, i olivovníky procházejí obdobím adaptace, když si zvykají na nové domácí prostředí, dejte jim proto čas a ujistěte se, že jsou všechny podmínky ideální pro jejich potřeby.

Pokud máte pocit, že chcete své rostlině trochu zpříjemnit život, jednou měsíčně ji osprchujte, umyjte všechny listy (vrchní i spodní strany) a stonky, a zároveň zalijte půdu. Tím odstraníte případné škůdce, stejně jako prach nebo nečistoty.

Tato péče zajistí, že váš olivovník bude krásně růst a bude zdravý, ať už jej pěstujete uvnitř nebo venku.

Doufáme, že náš článek vám pomohl získat jasnější představu o tom, jak pečovat o olivovník, a že se vám podaří tuto okouzlující rostlinu úspěšně pěstovat. S dostatečnými znalostmi a trpělivostí se olivovník může stát nejen krásným, ale i odolným doplňkem vašeho domova. Pamatujte, že každý olivovník může vyžadovat individuální přístup v závislosti na vašem prostředí. Přejeme vám hodně úspěchů a radosti při pěstování vašeho olivovníku!

Co hledáte?

Košík