👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Léčivá síla Aloe vera - Odkud pochází a jak o ní pečovat?

Aloe vera, známá také jako "pravá aloe", je jedna z nejstarších a nejvíce uznávaných léčivých rostlin a v našich domovech také jednou z nejoblíbenějších rostlin. 

Tato sukulentní rostlina, vyniká svými masitými, zelenými listy a jedinečnými léčivými vlastnostmi. Je považována za zázrak přírody. Pojďme se spolu podívat na to, proč si takovou Aloe pořídit.


Využití Aloe vera sahá tisíce let zpět, kdy byla využívána v mnoha starověkých civilizacích, od starověkého Egypta až po Řecko, a to pro její schopnosti léčit, hydratovat a obnovovat kůži. Dnes je Aloe vera nepostradatelnou součástí mnoha kosmetických a zdravotních produktů, nabízející širokou škálu zdravotních výhod. V našem článku se zaměříme na Aloe vera, od jejího botanického popisu, historického významu, přes léčivé vlastnosti, až po moderní využití a pěstování.

Aloe vera, botanicky známá jako Aloe barbadensis miller, je členem čeledi Asphodelaceae. Dokáže přežít v suchu poměrně dlouhé období a zároveň je schopná uchovávat vodu v listech, stoncích nebo kořenech. Rostlina se vyznačuje hustými, masitými listy, které vyrůstají přímo ze země. Tyto listy jsou obvykle zelené, někdy s načervenalým nádechem, a mohou dosáhnout délky až 30-50 cm, ve volné přírodě dokážou vyrůst do nečekaných rozměrů. Povrch listů je hladký, avšak na jejich okrajích jsou často drobné trny. Pozor na ně, ačkoliv se Aloe vera zdá neškodná, trny vás mohou pořezat. 


Listy Aloe vera obsahují tři vrstvy: ochrannou kutikulu na vnější straně, střední vrstvu složenou z gelovitého mesofylu a vnitřní soubor vláken známý jako latex. Gelový mesofyl je hlavním zdrojem léčivých vlastností Aloe vera a je bohatý na vitamíny, minerály, aminokyseliny a antioxidanty.

 

Historie

Původ Aloe vera je nejčastěji lokalizován na Arabském poloostrově, ale díky své vysoké adaptabilitě se dnes rostlina pěstuje po celém světě, zejména v teplých a suchých oblastech. Květenství Aloe vera je také pozoruhodné – rostlina produkuje žluté nebo oranžové květy na vysokých stopkách, které se objevují v letních měsících. Po odkvětu květy vyschnou a buď sami odpadnou nebo je můžete mechanicky odstranit. 

Aloe vera má bohatou historii využití v mnoha starověkých civilizacích, což svědčí o jejím univerzálním využití jako léčivé rostliny. Ve starověkém Egyptě byla Aloe vera známá jako "rostlina nesmrtelnosti" a byla běžně používána pro léčebné účely, zejména při balzamování a péči o pleť. Egypťané zaznamenali její použití na papyrusových svitcích, kde byla popsána jako prostředek pro léčbu různých kožních onemocnění a jako součást rituálů krásy.

Ve starověké Číně a Indii byla Aloe vera také vysoce ceněna pro své léčivé vlastnosti. V Ayurvédě byla používána k léčbě ran, trávicích problémů a pro zlepšení celkové vitality. Řekové a Římané využívali Aloe vera pro její hojivé schopnosti, a byla dokonce zmíněna Hippokratem, otce západní medicíny, ve svých lékařských textech.

V období Středověku se Aloe vera rozšířila do Evropy a následně do Nového světa se španělskými a portugalskými kolonizátory. V mnoha kulturách byla rostlina považována za symbol ochrany a štěstí, a byla často umístěna na dveřích domů jako ochrana proti zlu. 


Moderní využití

V současné době je Aloe vera široce využívána v mnoha odvětvích, od kosmetiky po farmaceutický průmysl. 

Aloe vera je základní složkou mnoha kosmetických produktů. Díky svým hydratačním a zklidňujícím vlastnostem je běžnou složkou v produktech pro péči o pleť, jako jsou krémy, gely a šampony. Je také známá svými protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi, což ji činí oblíbenou volbou pro produkty určené pro citlivou nebo poškozenou pokožku.

Aloe vera se stala populárním doplňkem ve zdravotnictví. Je používána pro léčbu drobných popálenin, řezných ran, slunečních popálenin a dalších kožních podráždění. Gel z Aloe vera je také užitečný při léčbě stavů jako je lupénka nebo akné. Některé studie naznačují, že má příznivé účinky například i při léčbě trávicích potíží a posílení imunitního systému. Aloe vera je široce uznávaná pro své zklidňující a hojivé účinky na pokožku. Gel obsažený v listech Aloe vera obsahuje složky, jako je aloin a acemannan, které pomáhají redukovat zánět a podporují hojení ran. To je důvod, proč je Aloe vera často používána při léčbě popálenin, řezných ran, slunečních popálenin a dalších kožních podráždění.

V některých kulturách je Aloe vera používána i v potravinářství, buď jako nápoj nebo jako přísada do potravin. Šťáva z Aloe vera je známá pro své hydratační a detoxikační vlastnosti a stává se populární složkou zdravých nápojů a smoothie.

Mnoho lidí pěstuje Aloe vera doma pro okamžitý přístup k jejím léčivým vlastnostem. Jednoduše odříznutí listu a aplikace gelu přímo na kůži je běžnou domácí léčbou pro drobné popáleniny a podráždění pokožky.

Některé studie naznačují, že Aloe vera může pomoci posílit imunitní systém díky svému bohatému obsahu antioxidantů a polysacharidů.

A teď už k samotné rostlině a jak se o ni starat, abyste si i vy jednou mohli sami vyrobit mastičku nebo masku na obličej. 

Jak se starat o Aloe Vera?

Rostlina preferuje dostatek světla, a proto je ideální ji umístit na slunné stanoviště. Může však snést i polostín. Zalévejte ji střídmě a vždy nechte substrát mezi zálivku pořádně vyschnout. Tato rostlina je odolná vůči suchu a přebytek vody může způsobit hnilobu kořenů. Aloe vera lze množit odnožemi nebo řízky. Odnože mohou být odděleny od matečné rostliny a přesazeny do nového substrátu.

Co ji často trápí?

Vysušené nebo hnědé listy značí nedostatek světla nebo přímé sluneční záření. Přesuňte rostlinu na světlejší místo. Zlomené nebo poškozené listy ukazují, že rostlinu zaléváte příliš tvrdou vodou Zalévejte aloe vera měkkou vodou a minimalizujte manipulaci s rostlinou.

Nejideálnějším substrátem na Aloe vera je náš substrát na sukulenty

Držíme vám palce s péčí o Aloe Vera. Věříme, že je to jedna z rostlin, kterou zvládne naprosto každý.

Co hledáte?

Košík