👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Ideální rostliny (nejen) do koupelen

Koupelna je často považována za útočiště, místo, kde můžeme uniknout shonu každodenního života a ponořit se do chvíle klidu a relaxace. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z nejpoužívanějších místností v našich domovech, proč ji neudělat ještě příjemnější a estetičtější?

 Rostliny vhodné do koupelny

 Přidáním rostlin do koupelny může být skvělý způsob, jak dosáhnout právě toho. Nejenže rostliny přinesou zeleň a krásu do prostoru, ale také mohou přispět k lepší kvalitě vzduchu a celkovému pocitu pohody.

Jednou z hlavních výzev při výběru rostlin do koupelny je najít takové, které dobře snášejí její specifické podmínky, jako je vyšší vlhkost a často nižší přísun přirozeného světla. Pro ty šťastlivce, kteří mají koupelnu s oknem, se možnosti výrazně rozšiřují. 

Mít okno v koupelně je jako vyhrát loterii pro milovníky rostlin; dveře do světa, kde můžete hostit některé z nejkrásnějších zelených společníků.

Mezi tyto ceněné rostliny patří Modlivky, známé také jako Maranty nebo Calathey. Tyto rostliny jsou proslulé svými nádhernými vzory na listech a možná taky i jejich náročností.

 Calathea sanderiana

Calathea sanderiana

Nejdříve vám ale ukážeme, které rostliny jsou ideální do koupelen, kde je velmi málo světla a zároveň jsou vhodné i do jiných místností, protože nepotřebují zvýšenou vlhkost.

Rostliny vhodné do méně osvětlených koupelen

  1. Zamioculcas zamiifolia - Tato rostlina je vysoce odolná a vyžaduje minimální péči, což ji činí ideální pro místnosti s nízkým přísunem světla, včetně koupelen. ZZ rostlina je také známá svou schopností odolávat dlouhým obdobím bez vody, což je výhoda pro ty, kteří mají tendenci zapomínat na zalévání.
  2. Sansevieria (Tchynin jazyk)- Sansevieria je další rostlina, která je téměř nesmrtelná a dokáže vzkvétat v širokém spektru světelných podmínek, od nízkého světla po přímé slunce. Její vzpřímené, mečovité listy mohou dodat moderní vzhled jakékoli koupelně.
  3. Aspidistra elatior - Vvhodná pro tmavší kouty, jelikož snáší slabé světelné podmínky lépe než většina rostlin. Její velké, tmavě zelené listy přinášejí bohatý zelený akcent.
  4. Aglaonema - Další rostlina, která dobře snáší málo světla. Je známá svými pestrými listy, které mohou mít různé odstíny zelené, bílé nebo dokonce růžové, což dodá vaší koupelně živý prvek i při slabém osvětlení.
  5. Spathiphyllum (Lopatkovec) - Lopatkovec je známý svými krásnými bílými květy, které připomínají plachty a tmavě zelenými listy. Je to nejen esteticky přitažlivá rostlina, ale také vynikající čistič vzduchu. Prospívá ve vlhkém prostředí a preferuje střední až nízké světelné podmínky.

 

Spathiphyllum 

Spathiphyllum

Krásky, které dokážou potrápit v jiných místnostech, ale v koupelně, tam jim bude dobře!

Vlhkomilné pokojovky do koupelny

Tyto zelené princezny se cítí jako doma v prostředí, které napodobuje jejich původní tropické a subtropické habitaty. Vysoká vlhkost koupelny je pro tyto rostliny ideální, což je činí skvělými kandidáty pro oživení tohoto často opomíjeného prostoru v našich domovech. Zde jsou některé z nejlepších vlhkomilných rostlin, které mohou v koupelně skvěle prosperovatAsparagus plumosus

Asparagus Plumosus 

  1. Kapradiny – Nephrolepis, Asaparagus, Asplenium, Phlebodium v přírodě žijí ve spodních řádách pod stromy, proto jim nevadí nižší přísun světla.
  2. Alocasia - Tato rostlina s velkými, okázalými listy, které připomínají sloní uši, je dekorativní a velmi vhodná do vlhkých prostředí. Vyžaduje více světla než předchozí rostliny, ale stále se může adaptovat na podmínky koupelny s dobrým přirozeným světlem.
  3. Orchideje - Orchideje jsou další skvělou volbou pro koupelnu, zvláště druhy, jako je Phalaenopsis, které preferují stálou vlhkost a nepřímé světlo. Tyto květiny přináší sofistikovaný dotek a nádherné barvy do jakéhokoli prostoru.
  4. Calathea - Tato skupina rostlin je známá svým nádherně vzorovanými listy, které můžou obsahovat fascinující kombinace zelené, fialové, růžové a bílé barvy. Calathey jsou přezdívány "modlivky" díky způsobu, jakým večer zvedají své listy nahoru, jako by se modlily. Preferují vlhké prostředí a rovnoměrně vlhkou půdu, ale nesnášejí stání vody. Rostou nejlépe při slabém až středním osvětlení, což je činí ideálními pro koupelny.
  5. Maranta - Podobně jako Calathea, i Maranta je známá svými nápadně vzorovanými listy, které se mohou skládat do zajímavých vzorů a barev. Maranty jsou rovněž známé svým pohybem listů, reagujícím na denní světlo, což jim vysloužilo přezdívku "modlivka". Milují vysokou vlhkost, což z nich dělá skvělou volbu pro koupelnové prostředí.
  6. Stromanthe - Rostlina Stromanthe je příbuzná s Calatheou a Marantou a také se může pochlubit nádhernými, barevně vzorovanými listy. Její vysoké nároky na vlhkost a preference pro nepřímé světlo ji činí dalším skvělým kandidátem pro koupelnové podmínky

Maranta 

Maranta Fascinator 

Do koupelny se nemusíte bát pořizovat rostliny, sami vidíte, že je velká škála rostlin, které se rádi zabydlí v té vaší.

Je jasné, že koupelna může být nejen místem pro naše denní rituály, ale také útočištěm pro nádherné zelené společníky. Od rostlin snášející stín až po ty, které prosperují ve vlhkém prostředí.

Výběrem správných rostlin, jako jsou Modlivky, Maranty, Stromanthe, a další vlhkomilné či stínové druhy, můžete přeměnit svou koupelnu na místo plné života a relaxace. Tyto rostliny nejenže přidají estetickou hodnotu vašemu prostoru, ale mohou také přispět k čistšímu a svěžejšímu vzduchu, což zlepšuje celkovou pohodu.

Každá rostlina představená v našem článku má své jedinečné potřeby a přednosti, je důležité si vybrat takové, které nejlépe vyhovují specifickým podmínkám vaší koupelny a vašemu životnímu stylu.

Co hledáte?

Košík