👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

🥳 Oslavte s námi naše 4. narozeniny se slevou 10 % na celý nákup s kódem "4roky" nebo se zastavte osobně v naší prodejně a získáte slevu 20 %. Platí do konce měsíce 💚 Velikonoční otevírací doba zde 👈

7 druhů nenáročných pokojovek pro začátečníky

 

V tomto článku vám přinášíme několik tipů na pokojovky, kterým se bude dařit i u pěstitelů s nedostatkem času nebo zkušeností. Tyto rostliny jsou výborné především v tom, že nepotřebují žádnou zvláštní péči, nepotřebují mnoho vody a přežijí většinou i na stinných místech s menší vzdušnou vlhkostí.

Pokud hledáte ideální dárek pro toho, kdo má rád rostliny, ale nemůže se jim věnovat každý den, nebo si chcete sami pořídit několik prvních rostlin a hledáte nějakou jistotu do začátku, tyto druhy vás určitě nezklamou. Prevence je ale vždy na prvním místě, takže při nákupu vybírejte zdravě vypadající rostlinu, která není ani přelitá ani vyschlá. Dbejte na to, aby měla pěkné listy a prohlédněte je i zespodu, jestli náhodou neuvidíte nějaké škůdce. Prvních několik dní ji pozorujte, jak se jí v novém domově daří.

 

  1. Zamioculcas

Výrazná rostlina s lesklými listy, která je na péči opravdu nenáročná. Dokáže růst i při nedostatku světla, a protože vyrůstá z hlíz, které drží vodu, nepotřebuje nijak často zalévat. Určitě postačí jednou za 14 dní. Pokud někdy zapomenete, ani to na ní nepoznáte. Dokonce se ani nemusí často přesazovat, rostlina se ráda v květináči ‚mačká‘. Přesaďte ji, až květináč svými kořeny doslova roztrhá. Od jara do podzimu můžete přihnojit, zaručíte jí tak dlouhý život. Zamioculcas je skoro všudypřítomný, ale právem, je to opravdu vděčná rostlina. Existuje také jeho raritnější černá varianta nazývaná Raven – havran. 

Zamioculcas zamiifolia 

Zamioculcas zenzi

 

  1. Sanseveria/Tenura/Tchynin jazyk

Tchynin jazyk je skoro nesmrtelný. S nimi opravdu nešlápnete vedle! Daří se mu v polostínu i na velmi světlém místě, zalévat stačí dokonce i jednou za tři týdny. Je to dokonalá rostlina pro začátečníky, a to včetně dětí, které se na ní mohou naučit i to, jak snadno se rostlina množí (o tom zase v dalším článku...). Sanseverií existuje velké množství co se barev a velikosti týče. Vypadají skvěle ve společnosti ostatních rostlin i jako solitéři. Stejně jako zamioculcas ani tato rostlina nepotřebuje časté přesazování. Přesaďte až tehdy, když už se nevejde do květináče. 

Sansevieria cylindrica

 

Sansevieria Golden flame

 

  1. Dracaena

Dracaeny jsou známé a oblíbené pro svou nenáročnost. Stačí, když dodržíme několik zásad. Nemají rády přímé slunce, protože by jim mohlo popálit tenké špičky listů. Hnědnutí špiček listů bývá také často spojeno se špatnou kvalitou vody – nechte ji tedy několik dní před zálivkou odstát, ať z ní vyprchá chlor. Nejlepší na zalévání je voda dešťová, odstátá na pokojovou teplotu. Pokud nemáte dešťovou, stačí i odstátá voda z kohoutku. Mají radši teplejší prostředí bez průvanu, ale to je už opravdu vše, co potřebují ke spokojenému životu. Odvděčí se vám svým zajímavým vzhledem a dlouhou životností.

Dracaena Marginata Magenta

 

  1. Peperomia

Další skvělou nenáročnou rostlinou jsou exempláře z rodu peperomia. Existuje přes 1000 druhů, jsou velmi různorodé, ale všechny mají podobné nároky. Hlavně je nesmíme přelít, jinak porostou opravdu obstojně. Vyhovuje jim dostatek nepřímého světla a substrát pro pokojové rostliny smíchaný s rašelinou a pískem. Nezapomeňte na drenáž, ať kořeny nestojí ve vodě. Při správné péči rostou poměrně rychle a často kvetou. Můžeme si je i snadno namnožit, stačí nechat listy zakořenit ve sklenici s vodou. 

Peperomia Argyreia Watermelon

 

Peperomia tetraphylla Hope

 

  1. Kaktusy a sukulenty

Ideální rostliny pro zapomnětlivé pěstitele – potřebují minimum vody, v zimě dokonce skoro žádnou. Bude se jim dařit na světlém stanovišti, jinak se potáhnou za světlem a budou nevzhledné. Kromě toho jsou ale opravdu nenáročné. Při přesazování nezapomeňte na dostatečnou drenážní vrstvu, aby neuhnívaly kořeny. 

Aloe Vera

 

  1. Hoya/Voskovka

Vznešený název pro vznešenou rostlinu, která ale překvapivě nemá vysoké nároky. Bude spokojená na světlém/mírně světlém stanovišti s lehkou zálivkou. Určitě ji nechte mezi jednotlivými zálivkami proschnout, vodu si udržuje ve svých listech. Hoya se vyskytuje v mnoha variantách, obvykle se mezi ty nejsnadněji pěstovatelné řadí druhy s většími plochými listy, jako např. Hoya Carnosa. V dobrých podmínkách roste poměrně rychle a dokonce tvoří voňavé květy. Určitě vám bude přinášet radost.

Hoya carnosa Krimson Queen

Hoya Australis

 

  1. Epipremnum/Šplhavnice a Philodendron

Tyto druhy jsou svým způsobem také jedny z jednodušších, pokud dodržíme jejich nároky. Mezi jednotlivými zálivkami potřebují vyschnout, kořeny nesmí sedět ve vodě. Naproti tomu ale mají rádi vlhčí vzduch, takže je můžeme čas od času rosit. Pokud je chceme mít hezky hustě prorostlé, bude je potřeba zastřihovat (a dají se takto jednoduše namnožit), případně usměrňovat jejich růst. Oproti výše zmíněným rostlinám jsou tedy v tomto ohledu náročnější, ale zase dokáží zvednout sebevědomí začínajícím pěstitelům, protože rostou opravdu rychle.

Philodendron scandens

Epipremnum aureum Neon

 

Zkuste si pořídit minimálně jeden z těchto druhů a uvidíte, že vám bude dělat radost. :)
Ať se daří!

Alžběta Lacinová

Co hledáte?

Košík