👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Světelné podmínky pro pěstování pokojovek

Při dnešní bohaté nabídce pokojových rostlin je velice jednoduché nějakou si vybrat a koupit. Ale zařídit, aby se jí dařilo a krásně rostla, to už je věc druhá. Naštěstí se můžete spolehnout, že vám při výběru vhodných rostlin v obchodě i na našem webu ochotně poradíme, ale pro milovníky rostlin, kteří berou jejich pěstování opravdu vážně, tu máme právě ještě tyto články v našich ‚Zelených listech‘.

Dnes se zaměříme na jednu z nejvíce důležitých podmínek pro přežití rostliny, a tou je dostatek světla. Díky světlu si totiž rostlina dokáže vyrobit cukry (energeticky bohaté sloučeniny), které jí slouží jako hlavní palivo. Vyrábí je z oxidu uhličitého a vody, což jsou jednoduché anorganické látky. Vedlejším produktem této přeměny je kyslík, který potom využijeme my lidé. Nemusím zde asi zabíhat do podrobnějších detailů fotosyntézy, ale alespoň minimální představu o tomto tématu by měl mít každý majitel pokojovek! Docílíte tak toho, že se vašim rostlinám bude dařit a budou vám přinášet radost. Úplně nejlepší totiž je, když si můžete před výběrem rostliny zjistit její požadavky na péči a předem se rozhodnout, jestli je pro vás ta pravá. Že to takhle jednoduše nefunguje? Že každý známe to bezhlavé zamilovaní se do nádherné pokojovky, která snad úplně žadoní, abychom si ji odnesli domů? Ano, ano, máte pravdu, tohle jsou tedy jen teoretické základy, ok? 😊


Pro určení světelných podmínek v interiéru si odpovězte na několik následujících otázek.

  1. Jaká světová strana?

Pro začátek zkuste zjistit, na jakou světovou stranu máte v místnostech umístěná okna, abyste věděli, v jaké intenzitě světlo na rostliny dopadá. Vidíte ráno z okna vycházející slunce? Tak to budou umístěna na východ, naopak pokud vidíte západ slunce, budou pravděpodobně umístěna na západ. Nebo si vypomožte kompasem, dnes už je snad v každém chytrém telefonu… 

Severní strana

Okna na sever se běžně řadí mezi okna s nízkou intenzitou sluneční světla, do kterých nikdy nedopadá světlo přímé. Bude se zde dařit rostlinám, které i ve své domovině mají podobné podmínky, rostou v nízkých patrech nebo přímo na zemi v deštných pralesích. Je to například filodendron, epipremnum, sansevieria, zamioculcas, aglaonema.

Jižní strana

Okna na jih mají zajištěn dostatek světla během celého dne a dokonce i intenzivní přímé světlo. Někdy může být přímého světla až moc, například v zimě, kdy stojí slunce níže na obloze. Dbejte na to při umisťování rostlin přímo na okenní parapet směrem na jih. Přímé sluneční paprsky by mohly listy popálit. Případně na okno přidejte alespoň záclonu, která světlo zmírní. Dařit se zde bude rostlinám, které vyžadují slunečné místo, jako jsou kaktusy, aloe vera a všelijaké druhy sukulentů či peperomie. 

Východní strana

Okna na východ jsou snad snem každého majitele pokojovek. Množství přímého světla, které oknem prostupuje dovnitř v ranních hodinách, snese kdejaká rostlina a v průběhu dne je zde dostatek nepřímého světla, které musí vyhovovat opravdu všem. Přímo k oknu zde můžete umístit oblíbené africké fialky, maranty, begonie, dál od okna můžete postavit i stínomilné rostliny. Nebojte se, okna směřující na východ jsou opravu ideální pro většinu rostlin.

Západní strana

Světlo u západního okna nabývá větší intenzity a pro mnohé rostliny mohou být tyto odpolední paprsky spalující. Na parapet tedy umisťujte takové pokojovky, kterým nevadí přímé světlo, jako jsou kaktusy a různé sukulenty. Pro ně na parapetu bude dostatek světla i ráno. Paprsky zapadajícího slunce díky svému úhlu dosáhnou dále do pokoje, takže se zde bude dařit i stínomilnějším rostlinám, které budou umístěny třeba i 2 metry od západního okna. To může být například sansevieria, aglaonema, epipremnum. 

  1. Jak daleko od okna?

Podle vzdálenosti od okna se dá určit i intenzita osvětlení. Pokud rostlinu umístíme přímo na okenní parapet, na který celé odpoledne svítí slunce, bude mít naprosto jiné podmínky než rostlina, kterou postavíme 2 metry od okna a přímé sluneční paprsky ji za celý den nezastihnou. Myslete na to při výběru rostliny a zjistěte si její požadavky.


  1. Je mezi oknem a rostlinou nějaká překážka?

Bude na rostlinu dopadat přímé sluneční světlo? Nebo stojí u zdi vedle okna? Používáte záclony nebo přímo před domem stojí vysoký strom? Pokud si stále nejste jisti, kolik světla v interiéru máte, i nyní si můžete dopomoct aplikací v chytrém telefonu, která zjistí intenzitu světla, např. Lux Light Meter. Podle množství světla, které rostliny potřebují, se pak dají rozdělit do tří velkých skupin – pro slunná místa; pro světlá místa a rostliny, kterým se daří i v polostínu. 

Rostliny pro slunná místa

Potřebují světlo o intenzitě 3000 až 5000 luxů a nevadí jim ani přímé sluneční paprsky. Takové místo je přímo na okenním parapetu nebo velice blízko okna, kde slunečním paprskům není kladena žádná překážka. K těmto rostlinám se řadí kaktusy, tlustice, aloe, agáve, echeverie.

Rostliny pro světlá místa

Potřebují světlo o intenzitě 3000 a méně luxů, nejméně však zhruba 2000 luxů. Takové místo odpovídá umístění v blízkosti okna, kde je stále dostatek světla, ale bez přímých poledních/odpoledních slunečních paprsků. Někde se takovému světlu říká filtrované světlo nebo nepřímé světlo. Většina pokojových rostlin ocení tyto světelné podmínky, např. filodendrony, monstery, epipremnum.

Rostliny do polostínu

Tyto rostliny si vystačí i s intenzitou okolo 1000 luxů. Pokud se rostlině nedostává tolik světla, stačí ji i menší množství vody v zálivce. Dbejte na to a před každým zalitím zkontrolujte vlhkost substrátu nejlépe prstem. Patří sem např. zamioculcas, lopatkovec, různé druhy kapradin, sansevierie.


Udělejte si test!

Vyberte si místo pro svoji rostlinu. Stoupněte si na něj v pravé poledne. Podívejte se, jestli vaše postava vytvoří nějaký stín. Je krásně viditelný s rovnými a jasně definovanými okraji? Tak to se toto místo může zařadit mezi slunečné. Pokud je stín mírnější, ale stále dokážete bez problémů rozlišit svoji postavu, tak stojíte na místě světlém. Pokud ale svůj stín dokážete jen tak tak rozlišit, stojíte na polostinném až stinném místě. Pro jistotu si ještě můžete otevřít knihu a nahlídnout do ní. Dokážete z ní bez problémů číst bez přidaného osvětlení? Pokud ne, bude místo nejspíše moc tmavé i pro vaše rostliny.

Jak zlepšit špatné světelné podmínky?

Obyčejné umývání oken v pravidelných intervalech dopomůže k tomu, aby do místnosti pronikalo větší množství světla. I slabá vrstva prachu na sklech totiž dokáže zabránit slunečním paprskům, aby dostatečně osvětlovaly interiér. Vhodné je také odstranit záclony a žaluzie, nebo je alespoň přes den roztahovat. Pokud má místnost střešní okna, rostliny to také ocení! Ty bývají dostatečně osvětlená po celý den nehledě na světovou stranu a jsou považovány za pátý zdroj světla (po severu, jihu, východu a západu). Více světla v místnosti zařídí i světlá výmalba na zdech a světlé vybavení interiéru. Přes léto můžete rostliny přemístit ven na zahradu nebo na balkon. Říká se, že i nejtmavší venkovní stín je stále světlejší než nejsvětlejší místo za oknem uvnitř. Sluneční světlo dopadá venku na rostliny ze všech stran a společně se vzdušnou vlhkostí a prouděním vzduchu udělá venkovní pobyt přes léto radost snad každé pokojovce. Někdy také pomůže, když rostlinu umístíme do závěsného květináče, zvláště v přízemních bytech, kam dopadá světlo především na stěny a ke stropu. K tomu můžete využít například náš macramé závěs, k dostání ZDE u nás na eshopu.


Umělé světlo


Existuje ještě jedno řešení, které dokonale nahradí sluneční světlo, a to hlavně přes zimu, kdy s nedostatkem světla bojujeme všichni. Tím jsou pěstební tzv. grow žárovky. Tyto žárovky zajistí rostlině plné barevné spektrum, a ta ho tak využije v každém životním cyklu. Použitím těchto zářivek můžeme docílit i extra benefitů pro kvetoucí rostliny, jako jsou třeba africké fialky, které tak nebudou shazovat svoje květy. U nás na prodejně máme umístěné žárovky SANSI Led Grow, se kterými máme bohaté zkušenosti i z našich ostatních projektů a můžeme je opravdu doporučit. Zakoupit je nově můžete i ZDE u nás na e-shopu. 

Světlu a pokojovkám zdar!

Alžběta Lacinová

Co hledáte?

Košík