👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Úvod do hydroponie 1. část

 

Už jste někdy slyšeli o hydroponii? Pokud ne, tak jste tu správně. V článku si představíme hydroponii v domácím prostředí a ukážeme si, jak lze pokojové rostliny doma, které máme v běžném substrátu v květináči, převézt na hydroponické pěstování.

 

Co je hydroponie

Hydroponie je moderní způsob pěstování rostlin, jistě oceníte, že i bylinek nebo ovoce a zeleniny a navíc je to velmi čistý způsob pěstování. K hydroponickému pěstování nepotřebujete žádnou půdu "substrát". Hydroponie má několik druhů využívání, my se zaměříme na ten domácí způsob, tedy ten úplně nejjednodušší, který si můžete vytvořit i sami doma. Existují samozřejmě i hydroponické systémy, které můžete vidět v obchodních centrech nebo office budovách, ať už ve velkých nádobách nebo zelených stěnách, které využívají elektřinu a speciální pěstební formáty, kde voda cirkuluje a rostlinám dodává vše potřebné.

 

Jak hydroponie funguje?

Není nic jednoduššího, než hydroponické pěstování. Pro mnoho lidí, kterým se nedaří pokojové rostliny pěstovat a často pak nad rostlinami v bytě lámou hůl je hydroponie možnost, jak udělat z pěstování zábavnou formu a navíc prakticky bez starostí.

Při hydroponickém pěstování na rozdíl od klasického v substrátu odpadá klíčová věc, kterou je zálivka. Resp. zalévat samozřejmě musíte, ale trochu jinak. U běžného pěstování musíte stále hlídat vlhkost substrátu, často se vám může stát, že rostlinu přelijete, nebo ji naopak necháte uschnout. Každé léto řešíte, co bude s vašimi rostlinami, když budete na dovolené ad. strasti. Nemluvě o tom, že hydroponie podstatně méně láká škůdce rostlin.

Řešení? Hydroponie. Celé kouzlo tkví v tom, že potřebujete pouze vodu, pěstební médium (např. keramzit), rostlinu a samozřejmě vhodný obal a pěstební nádobu s vodoznakem. V hydroponii rostlina čerpá živiny pouze z vody a díky propustnému pěstebnímu médiu, které do sebe vstřebává vlhkost a vodu. V poměrně krátké době se vytvoří čistý kořenový systém, který si z něj bude brát potřebné živiny pro svůj růst. U hydroponie je důležité dodržet správnou hladinu vody v květináči, příliš vody může způsobit hnilobu kořenů, k tomu nám dobře poslouží hladinoměr, který vám ukáže nízkou, optimální a maximální výši hladiny vody.

 

 

Co potřebujeme k hydroponii a proč?

V domácím prostředí pro hydroponii naproti klasickému pěstování potřebujeme jen velmi málo věcí:

1) Rostlinu

Pokud se rozhodnete vyzkoušet rostlinu dosud pěstovanou v substrátu pěstovat v hydroponii, zvažte důkladně, kterou rostlinu, protože přechod do hydroponie není nikdy 100% a rostlina může uhynout. Pro úspěšnější přechod jsou vhodné rostliny, které dobře zakořeňují ve vodě. Naopak méně vhodné jsou rostliny, které nezakořeňují obecně nejlíp a nebo rostliny s velmi jemnými kořínky, které jsou náchylnější k hnilobě. Také není vůbec vhodné přesazovat velké a vzrostlé rostliny nebo keře. Čím větší je rostlina, tím náchylnější ke zkáze je manipulace s kořenovým systémem. Pokud chcete vyzkoušet na poprvé rostlinu v hydroponii, zvažte rostliny ze skupiny aroidů kromě Alokázií, které jsou náročnější na pěstování. Mezi velmi vhodné rostliny patří např. Epipremnum či Scindapsus a Syngonia, která koření velmi rychle a je vysoká šance, že rostlinu nezabijete, pokud chcete rostlinu přizpůsobit a nezačínat od již zakořeněných řízků z vody.

 

2) Pěstební médium.

Využít můžete nejdostupnější Keramzit. Ale sáhnout můžete i po pěstebním médiu Seramis, Zeolit, Managreen nebo samotný Perlit. Všechny tyto média jsou vysoce porézní a propustné, vsakují do sebe vodu a udržují vlhkost. Tím tak vytváří vhodné a velmi vlhké prostředí pro kořeny rostliny, které v něm prospívají.

 

3) Vodotěsný květináč

Vzhledem k tomu, že rostlina z části musí stát ve vodě, potřebujete dokonale vodotěsný květináč, který neprotéká a nemůže z něj prosakovat voda. Při volbě vhodného květináče tak nejdříve odzkoušejte, zda je opravdu voděodolný.

 

4) Pěstební nádoby s otvory a vodoznak

Pokud chcete mít hydro metodu opravdu s nejmenším odporem, budete do květináče navíc potřebovat pěstební nádobu, která má přímo pro tento účel otvory, kterým proteče voda a umístěný otvor pro hladinoměr vody, který k nádobě přímo pasuje. Pokud pěstební nádobu nepoužijete, budete mít údržbu podstatně složitější. Nádoba ne jen, že udržuje rostlinu společně s médiem, ale můžete i kdykoliv vyměnit okrasný květináč za jiný a nebudete tak muset celou rostlinu vyndávat a složitě přesouvat. Navíc je to vhodné kvůli občasné údržbě rostliny, kdy potřebujete dobrý průtok skrze nádobu odshora dolů. Hladinoměr (vodoznak) slouží v nádobě k tomu, abyste měli v květináči optimální množství vody. Nesprávné množství vody vám může s rostlinou udělat neplechu.

 

Žije rostlina jen z vody?

Ne. I pro hydroponii je potřeba rostlinám dodávat vhodné živiny. U hydroponie se na rozdíl od běžného pěstování používají speciální živné roztoky určené speciálně pro hydroponické pěstování, nicméně jejich pořizovací cena je mírně vyšší než běžná hnojiva. Pokud chcete používat hnojiva běžná, budete se muset zaměřit primárně na minerální hnojiva rozpustná ve vodě a jejich množství více hlídat, i hnojiva pro rostliny bez substrátu mohou popálit kořeny, které by začaly uhnívat. Pokud rádi používáte lignohumát, který prospívá jinak běžně kořenům, u hydroponie tuto složku také používejte velmi opatrně, protože větší množství lignohumátu může hnilobu kořenů velmi rychle způsobit také. Sáhnout můžete i po sypkém granulovém hnojivu pro hydroponii Blusana, které smícháte s pěstebním médiem a kořeny budou živiny vstřebávat postupně.

 

Na co si dát u hydroponie pozor?

Ani hydroponické pěstování není bezchybné, je potřeba si dávat pozor na několik věcí. Nejpodstatnější je ale dodržet tyto základní pravidla, aby se rostlině vedlo co nejlépe.

1) Sluneční paprsky mohou sice dělat dobře některým pokojovkám, v případě že je pěstujete hydroponicky musíte brát v úvahu, že rostlina už není v substrátu, ale ve vodě. Přímé sluneční záření tedy může způsobit vznik zelené řasy, pokud je médium umístěné v průhledné nádobě a mnohem rychleji bude odpařovat vodu. Zelená řasa nejen škodí kořenům rostliny a odebírá jim kyslík, ale navíc velmi rychle znečistí pěstební médium a rostlině se přestane dařit. Zvažte tedy umístění rostliny a obal na pěstební nádobu.

2) Voda by měla být ideálně odstátá. Voda přímo z kohoutku je příliš tvrdá, obsahuje minerály a chlor, který není vhodný pro pěstování rostlin. Nechejte si vodu nejdříve odstát, aby vyprchaly nepotřebné látky. Zalévání příliš tvrdou vodou způsobuje na pěstebním médiu bílý až krystalický povlak, způsobuje to vysrážení látek na povrchu a příliš velká vrstva může škodit spodním listům i kořenům, na kterých se může vytvářet dokonce vodní kámen.

3) Kořeny. Rostlinu je vhodné cca 1-2x měsíčně propláchnout čistou vodou, aby z média vytekly odpadní látky a zbytky rozpadajících se kořenů. Tím zajistíme čisté pěstební médium.

 

Jak převést rostlinu do hydroponie

Způsoby máme v zásadě 2. Prvním je zakořenění řízků rostliny, u kterých počkáme, až bude mít nový kořen pár centimetrů. To z toho důvodu, že potřebujeme, aby kořen dosáhl hlouběji do média a nebyl ponořený celý ve vodě. Druhým způsobem je rostlinu do hydroponie tzv. převést a na tento způsob se v článku podíváme hlouběji.

 

Foto: Rostlinu nejdříve zbavte přebytečného substrátu, zbytky substrátu pod tekoucí vodou co nejvíce odrbejte a očistěte. Můžete si pomoci jemným kartáčkem na zuby.

 

1. krok - Příprava

Vyberte vhodnou rostlinu. V článku jsme použili Syngonium Dark Maria. Jemný kartáček na zuby a příp. krystalický hypermangan, který zakoupíte v lékarně. Rostlinu vyjměte z květináče a odrbejte z kořenů veškerý substrát. Když už budete mít dojem, že to víc nejde,  pod tekoucí vodou jemně prsty masírujte kořeny a snažte se je co nejvíce zbavit zbytků veškeré zeminy. Nebojte se, že kořeny porušíte, spoustu částí kořenů vám odpadne nebo odlomíte, ale nic hrozného se nestane, dbejte hlavně na to, aby každá větvička rostliny měla svůj kořen. Pokud už vám to prsty nejde, můžete si vzít na pomoc velmi jemný kartáček na zuby a pod vodou lehce kořeny očistěte. Až budete mít hotovo, rostlinu důkladně propláchněte a zkontrolujte, zda neobsahuje žádné škůdce. Rostlinu s téměř čistými kořeny umístěte cca na 7-14 dní do čisté vody (do vázy nebo jiné nádoby) a dejte jí čas. K čemu hypermangan?  Hypermangan je fialová krystalická látka, která působí na kořeny jako přírodní dezinfekce proti případné hnilobě nebo infekci, která by mohla ve vodě způsobit plíseň na kořenech. Stačí jen malé množství a kořeny v něm stačí ponechat pouze pár hodin. Poté je třeba vyměnit vodu aby nedošlo k popálení kořenů. V 99% se však bez hypermanganu obejdete.

 

 

Foto: Připravte si vše potřebné níže a můžete začít.

 

2. krok - Jde se na věc

Po cca 14-ti dnech. Připravte si pěstební médium, v našem případě keramzit. Pro začátek doporučujeme použít nejmenší pěstební nádobu 12/13 cm s vodoznakem. Pro tuto pěstební nádobu vám bude stačit přesně 1L keramzitu. Rostlina, kterou si předem udržujete v čisté vodě už pravděpodobně začala pouštět nové tzn. 'vodní' kořeny které se v hydroponickém prostředí uchytí mnohem lépe a rychleji. Nejdříve si důkladně opláchněte keramzit, příp. jiné médium, můžete jej i zalít vařící vodou z konvice nebo hrnce, abyste médium 'převařili'. Potřebujete, aby se z něj odplavil prach a špína a zároveň aby nasáklo vodu a nebylo médium suché. Pokud se rozhodnete použít granulové hnojivo Blusana, promíchejte ho s mokrým médiem v misce předem.

 

Foto: Očištěný keramzit nasypte na dno pěstební nádoby cca po konec otvorů v nádobě, položte rostlinu a zasypte až po okraj.

 

3. krok - Zasazení rostliny do pěstební nádoby

Do pěstební nádoby pro hydroponii nasypte potřebné množství keramzitu. Ideálně do výšky, kde končí spodní otvory pro průtok vody. Poté vezměte rostlinu, kořeny rozprostřete po ploše celé nádoby a postupně rostlinu zasypávejte ze všech stran keramzitem. Příliš keramzit nestlačujte, ať nezpřetrháte kořeny. Důležité je, aby rostlina v nádobě dobře držela a nemohla se vyviklat. Kořeny by nemyl být zcela ponořené ve vodě ani příliš vysoko. Až budete mít po okraj zasypané, stačí už jen nasadit vodoznak do otvoru v nádobě, celou rostlinu propláchnout vodu a položit do vodotěsného květináče. Posledním krokem je dolití vody. Ryska vodoznaku vám ukáže, kolik vody potřebujete dolít. Optimální je střední ryska. Spodní ryska značí, že už můžete vodu dolít. Dolití až po horní rysku použijte jen v případě, že jedete na delší dobu pryč. Pokud budete chtít vodu dolít více než značí horní ryska, pravděpodobně docílíte toho, že kořeny začnou uhnívat.

A to je vše. Snadné že?

 

 

 

V 2. části článku se více podíváme na péči o rostliny v hydroponii a jaké nabízí hydroponie možnosti.

 

Autor: Martin Seidl

 

 

Co hledáte?

Košík