👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

"Já z tebe vykvetu!"- Orchideje a bromélie

Orchideje a bromélie, rostliny, které si sami nepořizujete, ale dostáváte vždy k svátku nebo narozeninám? A buď z nich máte ohromnou radost nebo je nenávidíte, protože víte, že odkvetou a budou vám zabírat místo na parapetu? Tyto pocity známe, a proto jsme se rozhodli jim dát šanci a dali jsem si za cíl, že vám o nich povíme více, abyste si je zamilovali vy i vaši mazlíčci, protože jsou pro ně netoxické. A to je bonus navíc, ne? 

Tyto rostliny jsou oblíbené pro své nádherně zbarvené květy a unikátní listy, jsou to skvosty tropického světa. V tomto článku se podíváme na jejich původ, rozmanitost, způsoby péče a specifické požadavky na pěstování.

Orchideje

Latinsky Orchidaceae (česky Můrovec) je s více než 25 000 druhů jedním z největších rostlinných rodů. Jsou rozšířeny po celém světě a najdeme je v různých prostředích od tropických pralesů po chladné horské vrcholky. Orchideje se vyznačují složitými květy, které slouží hlavně k přilákání opylovačů.


Pro pěstování orchidejí je klíčový správný substrát, který poskytuje dostatečnou drenáž a vzdušnost. Substráty z mixu piniové kůry, kokosových chipsu, rašeliníku a perlitu jsou ideální. Orchideje vyžadují speciální hnojivo a tak jim pořiďte hnojivo pro ně určené. Pokud máte jen pár orchidejí a nechce se vám investovat, dopřejte jim alespoň univerzální.

Na střihání odkvetlých květů jsou dva názory - první skupina pěstitelů orchidejí je hned odstřihnou a ti druzí je tam nechávají dokud sami neodpadnou. Ani jeden způsob není špatný, ale pokud nemáte rádi nevzhledné odkvetlé květy a pahýly, nebojte se je odříznout.

Z květináče vám trčí cosi divného? Je to kořen nebo ne? Ano! Jedná se o vzdušný kořen a ten, pokud nás bedlivě sledujete na sociálních sítích, víte, že se stříhat nemají. 

K čemu orchideji vzdušné kořeny slouží?

Absorpce vlhkosti a živin: Vzdušné kořeny orchidejí jsou vybaveny speciální pokožkou zvanou velamen, která dokáže absorbovat vlhkost a živiny z okolního vzduchu. To je zvláště důležité pro epifytické orchideje, které rostou na jiných rostlinách nebo předmětech a nemají přístup k tradičnímu substrátu.

Zajištění stability: Vzdušné kořeny pomáhají orchidejím udržet stabilitu a přilnout k povrchu, na kterém rostou, což je důležité pro jejich epifytický způsob života.

Orchideje doporučujeme přesazovat 1x ročně nebo až když jim květináč příliš malý.

 

Bro co? Bromélie. 

Bromélie jsou jednou z nejzajímavějších rostlin, které nalezneme v tropických a subtropických regionech, zejména v Americe. Tyto rostliny, proslulé svými živými barvami a neobvyklými formami, jsou oblíbeným prvkem v mnoha interiérech i botanických zahradách. S více než 3 000 druhy nabízí rod bromélií ohromující rozmanitost.

Mezi bromélie patří mnoho různých typů, od epifytických druhů, které rostou na stromech nebo jiných površích, jako je Tillandsia (známá jako vzdušná rostlina), další známou bromélii je ananas (Ananas comosus). Další zajímavou skupinou jsou bromélie Guzmania a Aechmea, které shromažďují vodu ve svých listových růžicích.

Péče o bromélie se liší podle konkrétního druhu, ale existují některé základní principy, které je dobré dodržovat. Většina bromélií preferuje jasné, ale nepřímé světlo. Přímé sluneční záření může být pro ně škodlivé, protože může spálit jejich listy. Co se týče zálivky, u bromélií jako jsou Guzmánie a Aechemee je vhodné nalévat vodu přímo do centra listové růžice, zatímco u ostatních druhů je důležité udržovat půdu mírně vlhkou, ale nikdy přemokřenou.

O Tillandsiích jsme napsali samostatný článek zde. Ale obecně je péče o ně velmi jednoduchá. Stačí jim jednou týdne poskytnout vodní lázeň a je to. Pro odmočení ji vždy nechte položenou na kapesníku, abyste se zbavili přebytečné vody v zákoutích Tillandsie, které by mohly způsobit hnití rostliny.

Bromélie také prosperují v prostředí s vysokou vlhkostí, což může být výzvou v domácích podmínkách, zejména v zimě, kdy je vzduch suchý. Teplotní požadavky se liší, ale obecně tyto rostliny preferují teplejší prostředí a jsou citlivé na chlad. Hnojení by mělo být prováděno opatrně – používá se hnojivo speciálně určené pro bromélie nebo epifytické rostliny, ale použít můžete i hnojivo na orchideje a to jen zhruba 1x 2 měsíce. 

Bromélie jsou nejen krásné, ale mají i ekologický význam. Některé druhy poskytují útočiště a zdroje potravy pro různé druhy živočichů. A co se týče rozmnožování, bromélie často vytvářejí odnože, které lze oddělit a zasadit jako nové rostliny. Některé druhy mají nápadné květy, zatímco jiné, jako ananas, produkují jedlé plody.



Při výběru bromélie je důležité zvolit druh, který odpovídá podmínkám vašeho domova a množství péče, kterou jste schopni poskytnout. Ideální místo pro rostlinu je světlé, ale chráněné před přímým sluncem. Ačkoliv bromélie obvykle nepotřebují časté přesazování, je důležité dávat pozor na to, aby rostlina nebyla v substrátu příliš na těsno a aby rostlina měla dostatek prostoru pro růst.

Bromélie jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají nápadnou a přesto nenáročnou rostlinu do svého domova. S trochou péče a pozornosti mohou tyto exotické krásky rozjasnit jakýkoliv prostor svými úchvatnými barvami a nevšedními tvary.
Orchideje a bromélie jsou příkladem neuvěřitelné diverzity a přizpůsobivosti přírody. S pochopením jejich specifických potřeb a nároků na péči mohou tyto rostliny poskytnout krásu a zážitek z pěstování jak zkušeným tak i začínajícím pěstitelům.

Co hledáte?

Košík