👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

🐒 Monstera Monkey Mask k nákupu nad 1000,- Kč ZDARMA! 🐒

Polyscias alias stínovka pro minimalismus ve vašem interiéru

Polyscias je rod stálezelených rostlin patřící do čeledi Araliaceae, česky Aralkovité. Rostliny tohoto druhu jsou původem z tropických oblastí Asie a Austrálie, ale dnes se pěstují po celém světě jako okrasné rostliny. V tomto článku se podíváme blíže na vlastnosti této rostliny, jak ji pěstovat a jaké jsou její využití.

Polyscias je velmi dekorativní rostlina, která může dosáhnout výšky až 2-3 metrů. Její listy jsou velké, obvykle tmavě zelené a mají charakteristický tvar s ostře špičatými konci. Květy jsou nenápadné a vytvářejí kulovité květenství. Rostliny tohoto druhu mohou mít různé tvary a velikosti, v závislosti na druhu a kultivaru. Do rodu Polyscias spadá desítky druhů rostlin, ale mezi nejznámější druhy, které můžete vídat častěji v obchodech spadají zejména Polyscias frutisoca nebo-li Polyscias Hawaiana Ming nebo Polyscias Fabian.

Polyscias také získal jméno "Muškátový stromek", zejména z toho důvodu, že jeho listy, zvláště když jsou mokré voní po muškátu.

 

Polyscias je skvělou volbou pro milovníky minimalismu

Rostliny Polyscias jsou oblíbené v zahradách a interiérech pro svůj exotický a dekorativní vzhled. Díky svému tvaru a velikosti jsou ideální pro vytváření zelených stěn a živých plotů, to ale pouze v podnebích, kde je stále teplo. V našich podmínkách jsou využívány jako okrasné rostliny v interiérech domů a kanceláří, kde dodávají prostorům příjemnou atmosféru a tropický nádech z Asie, kde je najdeme nejčastěji. Pro svůj robustní vzhled s drobnými listy tvoří živý designový prvek, který se skvěle hodí do designových prostorů, zejména s pěkným květináčem.

 

Jak o Polyscias pečovat?

Polyscias nepatří mezi rostliny, které vyžadují mnoho péče, přes to je potřeba si dávat na pár věcí pozor.

 

Světelné podmínky

Polyscias roste nejlépe na polostinném stanovišti. Ač se mu říká "stínovka" a může to vyvolat pocit, že vám poroste v nejstinnějším koutu vašeho bytu, bohužel to tak není. Může být umístěna blízko okna orientovaného na jih nebo východ, ale vyvarujte se přímému slunečnímu záření, které by mohlo listy spálit. Naopak, nedostatek světla může vést k řídnutí koruny, protože Polyscias preferuje světlé prostředí

 

Zálivka

Polyscias potřebuje pravidelnou zálivku. Půda by neměla být příliš suchá, ale ani příliš mokrá. V letních měsících se doporučuje zálivka jednou týdně a v zimě postačí jedna zálivka za dva týdny. Je důležité udržovat konzistenci zálivky, aby nedocházelo k přemokření půdy, což by mohlo způsobit hnilobu kořenů. Substrát, který je při zakoupení rostliny je obvykle dobré po aklimatizaci rostliny vyměnit za kvalitnější substrát, který nebude tak rychle vysychat, ale ani u něj nebude docházet k přemokření v případě přelití. Pod rostlinou se vyplatí udělá dostatečně hlubokou drenáž, např. z keramzitu, kterou můžete nechat zcela ve vodě tak, aby se voda nemohla vsáknout do zeminy, ale zároveň vlhkost, která se z ní bude odpařovat bude průběžně zvlhčovat substrát.

 

Substrát a požadavky na zeminu

Polyscias preferuje mírně kyselou a dobře propustnou půdu. Ideální je použít směs substrátu pro zelené rostliny nebo palmy s vysokým obsahem humusu. Nezapomeňte rostlině občas zeminu vyměnit, u velkých rostlin doporučujeme cca jednou za 2 roky nebo obměnit vrchní část půdy.

 

Teplota, vzdušná vlhkost a umístění rostliny

Polyscias preferuje teplotu v rozmezí 18-24°C, s minimální teplotou 16°C. Nesnáší prudké teplotní změny. Vzdušná vlhkost by měla být střední, ale v suchém prostředí se může objevit roztoč štětičkový. Pro zvýšení vlhkosti vzduchu lze kolem rostliny umístit misku s vodou nebo zvlhčovač. Rostlina vás bude milovat za pravidelné rosení, které je vhodné třeba každý týden.

Rostliny Polyscias mohou být umístěny v interiérech s dobrou cirkulací vzduchu (větrání a klimatizace), ale ne blízko průvanu a na chladném vzduchu, který může poškodit listy. Polyscias obecně nemá rád chladný průvan, proto je pro něj kritický zejména podzim a jaro, kdy jsou chladné dny a rostlina je v blízkosti oken.

 

Rozmnožování

Polyscias se dobře množí řízkováním nebo semen. Nejlepší doba na řízkování je na jaře, či koncem léta. Řízky se odebírají ze spodní části rostliny, odříznou se 8-10 cm dlouhé stonky a necháte je ve vodě zakořenit. Příliš tenké stonky mohou uhnít, berte spíš takové větvičky, které jsou tužší.

Semeny se polyscias množí velmi špatně, protože v našich podmínkách obvykle nekvete.

 

Foto: Polyscias Hawaiiana Ming

 

Nejoblíbenější Polyscias fruticosa

Polyscias fruticosa Hawaiiana Ming má typický vzhled, který se skládá z drobných, kompaktních a křovitých větviček, které mohou dorůst až do výšky 1,5 metru. Listy této rostliny jsou složené a mají několik listů, které se větví ze stonku. Tyto listy mají atraktivní tmavě zelenou barvu s lehce zvlněnými okraji.

Rostlina je také známa svými klimatickými výhodami. Tento druh rostliny má schopnost čistit vzduch od nečistot a toxických látek, což je užitečné pro zlepšení kvality vzduchu v uzavřených prostředích a lehce voní po muškátu.

Rostlina vysazujeme do dobře propustné půdy a preferuje mírně kyselé prostředí. Vyžaduje dostatek světla, ale přímé sluneční záření může listy spálit, proto je vhodné umístit rostlinu na polostinné místo. Zálivka by měla být pravidelná, ale nedostatek vody nebo přemokření půdy může způsobit poškození kořenů rostliny.

Nejčastějším problém této rostliny je žloutnutí a uhnívání listů, které vedou k opadávání a rostlina posléze zesvětlá a umírá. Takový stav je v případě, že je špatná zálivka nebo je rostlina na průvanu. Nezapomeňte rostlině dopřát kvalitní hnojivo, ideálně každých 14 dní v době vegetace, v zimních měsících můžete nahradit hnojivo lignohumátem.

 

Foto: Polyscias scutellaria Fabian

 

Tmavý Polyscias Fabian

Polyscias scutellaria Fabian je stálezelená rostlina s krásnými, tmavě zelenými listy, které postupně tmavou až do temně zelené, téměř vínové barvy. Jeho kulaté listy jsou na okrajích jemně zvlněné a mají lehce lesklý povrch, což dodává rostlině zvláštní charakter. Protože je rostlina tolik tmavá, na rozdíl od jiných druhů nemusí mít světla tolik, proto ji můžeme dát i dále od oken, myslete ale na to, že žádná rostlina ve tmě neporoste.

Polyscias Fabian vyžaduje také pravidelnou zálivku, ale není vhodné ji přelévat. Rostlině také vyhovuje mírně kyselé pH půdy, takže může být vhodné ji pěstovat v substrátu, který je určen pro kyselé rostliny.

 

Foto: Detail listu malého Polyscias Fabian

 

Autor: Martin Seidl

 

Co hledáte?

Košík