👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Jedovatá krasavice Dieffenbachia

Dieffenbachia je oblíbenou rostlinou mezi zahradníky i milovníky pokojových rostlin díky svým velkým a nádherně vzorovaným listům. Tato tropická rostlina pochází z oblasti Střední a Jižní Ameriky. Dieffenbachia je vytrvalá rostlina s tlustými, vzpřímenými stonky, které mohou dorůstat až do výšky 3 metrů. Její listy mají širokou, srdčitou nebo kopinatou podobu a jsou obvykle pokryty nádhernými vzory v různých odstínech zelené, bílé a žluté barvy. Vzory se mohou lišit od odrůdy k odrůdě, ale často tvoří kontrastní pruhy nebo skvrny, které dodávají rostlině unikátní a dekorativní vzhled.

 

(Ne)jedovatá rostlina

Jak název článku napovídá, Dieffenbachia je jedovatou rostlinou. Obsahuje látky nazývané oxaláty vápenaté, které se nacházejí v jejích listech a stoncích. Tyto oxaláty mohou být nebezpečné, zejména pro domácí mazlíčky a malé děti, pokud dojde ke konzumaciPři požití nebo nadměrném kontaktu s rostlinnými šťávami Dieffenbachie se mohou objevit nepříjemné příznaky, jako jsou podráždění ústní dutiny a hrdla, pálení v ústech, otok jazyka a hrdla, nevolnost, zvracení a průjem. V některých případech může dojít k otoku dýchacích cest, což může vést k obtížím s dýcháním. Pokud dojde k příznakům otravy způsobené Dieffenbachií, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Dieffenbachia je zařazena mezi pokojové rostliny, které jsou více jedovaté než ostatní, při správném zacházení a dodržování opatření je však Dieffenbachia obvykle bezpečnou rostlinou a může sloužit jako atraktivní ozdoba interiéru s příjemným zeleným listím.

 

Foto: Dieffenbachia Reflector zajímavá svým pestrým netradičním zbarvením

 

Pro milovníky velkých listů

Všechny druhy Dieffenbachií jsou mohutné tropické rostliny s velkými listy a dobře konkurují i takovým královnám, jako jsou monstery nebo philodendrony. I tato rostlina patří do skupiny aroidů "Araceae" a péče o ně je poměrně snadná při dodržování pár  správných zásad.

 

Jak se o vaši "difku starat?

Dieffenbachia je rostlina, která preferuje teplé, ale vlhké prostředí. Při pěstování Dieffenbachie je důležité zajistit optimální vzdušné podmínky a teplotu, aby se rostlina cítila dobře a rostla zdravě. Častým neduhem při špatných podmínkách pro tuto rostlinu pak bývají úzké nezbarvené listy neb ještě hůře obrovské suché skvrny či odpadající žluté listy.

 

Foto: Dieffenbachia Compacta

 

Jaké prostředí jim vyhovuje

Dieffenbachia preferuje teplotu kolem 20-24 °C během dne. Je důležité vyhnout se vystavení rostliny chladným průvanům nebo příliš chladným teplotám, které by mohly poškodit její růst. Při nižších teplotách by mohlo dojít k poškození listů a snížení vitality rostliny. V noci by měla být teplota mírně nižší, ideálně kolem 16-18 °C. 

Zároveň je třeba myslet na vyšší vlhkost vzduchu. Pokud je vzduch příliš suchý, může to vést k hnědnutí a usychání okrajů listů. Je vhodné zvýšit vlhkost vzduchu kolem rostliny pravidelným postřikováním listů čistou vodou nebo umístěním rostliny na podnos s vodou. Další možností je použití zvlhčovače vzduchu.

 

Světelné podmínky 

Dieffenbachia preferuje jasné, ale nepřímé světlo. Přímé sluneční paprsky by mohly spálit listy, takže je důležité umístit rostlinu na místo, kde dostane dostatek světla, ale není přímo vystavena slunci. Vhodná poloha je blízko okna orientovaného na východní nebo západní stranu. Při nedostatku světla může rostlina trpět a listy se mohou ztrácet.

 

 

Jaký je vhodný substrát pro Dieffenbachie?

Dieffenbachia vyžaduje půdu s dobrou propustností, která umožňuje odvádění přebytečné vody. Zároveň by půda měla být schopna udržovat mírnou vlhkost pro rostlinu. Zde jsou některé důležité faktory týkající se půdy pro Dieffenbachii:

  1. Propustnost: Půda by měla být dobře propustná a nesmí se příliš zamokřovat. Rostlina netoleruje přemokření kořenů, které by mohlo vést k hnilobě. Při volbě půdy je vhodné zvolit směs s dobrou odvodňovací schopností, která zamezí zadržování vody v kořenech. Využít můžete např. perlit pro provzdušnění nebo využít již namíchaný substrát na aroidy.

  2. Struktura: Půda by měla mít volnou strukturu, která umožňuje růst kořenů a pohyb vzduchu. Přidání organického materiálu, jako je kompost nebo rašelina, může pomoci zlepšit strukturu půdy a zvýšit její schopnost udržovat vlhkost.

  3. Kyselost: Dieffenbachia preferuje mírně kyselou až neutrální půdu s pH kolem 6-7. Je důležité zvolit půdu s odpovídajícím pH nebo přizpůsobit pH půdy pomocí vhodných hnojiv nebo přísad.

  4. Živiny: Rostlina potřebuje dostatečné množství živin pro zdravý růst. Je vhodné použít vyvážené hnojivo bohaté na dusík, fosfor a draslík, které podporují správný vývoj a zelení listů.

Je také důležité pravidelně kontrolovat vlhkost půdy a zalévat Dieffenbachii podle potřeby. Příliš suchá půda může vést k vadnutí rostliny, zatímco příliš mokrá půda může způsobit hnilobu kořenů.

Správné dodržování těchto podmínek pro teplotu, vlhkost a světlo pomůže Dieffenbachii růst zdravě a udržet její nádherné listy v dobrém stavu. Je důležité pravidelně sledovat rostlinu a přizpůsobovat péči podle jejích potřeb.

 

Foto: Dieffenbachia Camilla

 

Dieffenbachia je oblíbená rostlina kvůli svým atraktivním listům a snadnému pěstování. Existuje několik oblíbených druhů a odrůd Dieffenbachie, které jsou často dostupné v obchodech. Zde je několik z nich:

  1. Dieffenbachia seguine: Tento druh má velké listy s charakteristickým vzorem bílých pruhů a skvrn na tmavě zeleném podkladu. Je to jeden z nejrozšířenějších druhů Dieffenbachie.

  2. Dieffenbachia maculata: Tento druh má listy s výraznými skvrnami a vzory v odstínech zelené a bílé barvy. Listy mohou mít různé tvary, včetně srdcovitého a kopinatého.

  3. Dieffenbachia amoena: Tento druh je známý pro své velké, kopinaté listy s jasně zeleným základem a bílými skvrnami a pruhy. Je to jeden z oblíbených druhů mezi sběrateli pokojových rostlin.

  4. Dieffenbachia picta: Tato odrůda má široké listy s různými vzory a pruhy v odstínech zelené, bílé a krémové barvy. Je to velmi atraktivní rostlina vhodná pro interiéry.

  5. Dieffenbachia compacta: Tato odrůda je menšího vzrůstu než některé ostatní druhy. Má kompaktní a hustý růst s krásnými listy ve vzorech a barvách podobných ostatním druhům.

  6. Diffenbachia Camilla: Též odrůda menšího vzrůstu s bíložlutým zbarvením svých listů a zelenými okraji.

Každá z těchto odrůd má svůj jedinečný vzhled a vzory na listech, které přidávají dekorativní hodnotu do prostoru. Volba záleží na osobním vkusu a preferencích pěstitele.

V naší nabídce najdete i další odrůdy Dieffenbachií zde.

 

Autor: Martin Seidl

Co hledáte?

Košík