👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Zahrádka ve skle

Vytvořit si doma z rostlin krásnou zelenou oázu klidu je snad sen každého milovníka pokojovek. Pokud už vám ale běžné pěstování rostlin nestačí, můžete si zkusit vyrobit vlastní minizahrádku ve sklenici. Takovýto malý ekosystém žije vlastním životem, a pokud do něj zvolíte vhodné rostliny, je velice nenáročný na péči. Kouzelná zahrádka ve skle je skvělý estetický doplněk do moderního interiéru, ale velice oblíbený byl už ve viktoriánské Anglii, kde byl k vidění snad ve všech luxusních salóncích. Domácí minizahrádka určitě dobře poslouží i jako zajímavý dárek, který pro někoho vlastnoručně vyrobíte.

Terária pro rostliny (někdy také nazývaná florária) vypadají skvěle nejen jednotlivě stojící, ale také ve skupině, kde si můžete pohrát s odlišnými velikostmi nebo styly nádob. Můžete si pořídit sklenici přímo určenou k osázení, např. ze skleněných tabulek spojených kovovým lemem, stejně tak dobře ale poslouží obyčejný kuchyňský džbán, váza, stará lékárnická lahev nebo kulatá akvária. (Pozor! V těchto by se neměly chovat rybičky! Takže je z nich s klidným svědomím přesuňte do vhodnějšího akvária a kulaté si osázejte rostlinami.) Pokud zvolíte nádobu s užším uzávěrem, možná si při umisťování rostlin budete muset pomoct dlouhou pinzetou, jídelními hůlkami nebo jiným vhodným náčiním, možná to také bude potřebovat více zručnosti, ale výsledný efekt vám potom všechny těžkosti vynahradí! S finálním dozdobením takovéto zahrádky si můžete opravdu vyhrát. Na ozdobu se dají použít mušličky, šnečí ulity, větvičky, šišky, fantazii se meze nekladou. Dokonce můžete zahrádku vyrobit pro děti nebo rovnou s nimi, a vytvořit tak džungli pro jejich malá plastová zvířátka. Holčičky jistě ocení i vílí zahrádku s malou panenkou nebo vílím domečkem.

Jestli jste se právě rozhodli, že si takovou domácí minizahrádku zkusíte podle našeho návodu vyrobit, zamyslete se ještě nad těmito otázkami:

  • Otevřené terárium, aerárium nebo zavřené terárium?
  • Terárium umístěné na slunci nebo v polostínu?

Podle těchto kritérií se pochopitelně odvíjí výběr vhodných rostlin. Pro přehlednost se nyní zaměříme na každý typ terária zvlášť. Obecně ale platí, že je lepší volit takové rostliny, které nebudete muset často přesazovat kvůli jejich bujnému růstu nebo takové, které by potom kvůli své velikosti nepřiměřeně zaplnily celý prostor. Pokud to tedy zrovna není váš cíl! Nevypadá vůbec špatně, když zvolíte jednu rostlinu, která bude v aranžmá dominantní a bude viset nebo přesahovat ven.


Otevřené suchomilné terárium a aerárium

V tomto typu terárií budou prospívat suchomilné rostliny, které vyžadují menší porci zálivky a lepší proudění vzduchu. Na takovou domácí pouštní zahrádku vám bude stačit i obyčejná terakotová/hliněná podmiska, která je zevnitř glazovaná (aby vlhkost neprosákla). V tomto konkrétním případě není potřeba dávat na dno drenážní vrstvu (protože podmisky bývají dost nízké/málo hluboké), jen na to nezapomínejte při zálivce a pokud zvolíte doporučované kaktusy a sukulenty, zalévejte opravdu jen sporadicky a umístěte hotovou minizahrádku na dostatečně osvětlené místo, klidně i na přímé slunce.

Výrobu takového terária si teď ukážeme v následujících bodech:

1) Pokud si vyberete větší terárium, na dno dejte určitě drenážní vrstvu z kamínků či keramzitu, aby kořeny suchomilných rostlin nestály ve vodě. Tuto vrstvu potom zasypte pískem, abyste vyplnili mezery mezi kamínky.

2) Poté přidejte vrstvu substrátu, ve které budou rostliny zasazeny. Rozmyslete se, jestli z pohledové strany chcete substrát vidět nebo nikoli. V prvním případě je to malinko jednodušší a můžete rovnou přidat vrstvu substrátu po celém povrchu vaší nádoby. Jak docílit toho, aby substrát nebyl vidět, si vysvětlíme níže.

3) Dalším krokem je očištění kořenového balu zvolené rostliny a její zasazení.

4) Nakonec zasypejte povrch drobnými kamínky, můžete přidat několik oblázků, mušliček, cokoli se vám bude líbit.

Jestli se vám líbí víc ‚pouštní‘ typ minizahrádky a vybrali jste si skleněnou nádobu, ve které jsou všechny části vidět, dbejte na to, aby substrát neprosvítal mezi kamínky. Ponechte ho tedy jen ve střední části nádoby. Toho docílíte tak, že na dno vámi zvolené nádoby nasypete vrstvu štěrku, který zasypete pískem, aby se zaplnily mezery mezi kamínky. Doprostřed potom navrstvěte trochu substrátu do menšího kopečku, který obrovnáte po stranách nádoby kamínky a díry mezi nimi opět vyplníte pískem. Pak už jen dosypávejte substrát a zasaďte rostliny. Nakonec si opět zkrášlete povrch aranžmá oblázky, dalším štěrkem, atd.

Vhodné rostliny do suchomilného terária:

  • všelijaké druhy sukulentů a kaktusů
  • drobné druhy rodu Crassula (tlustice)
  • druhy rodu Haworthia (havortie)
  • Echiveria (dužnatka)
  • druhy rodu Peperomia (pepřinec)
  • drobné druhy rodu Sanseveria (tchynin jazyk, tenura)
  • vzdušné rostliny Tillandsie – ty dokonce nemusíte sázet, žijí totiž pouze ze vzdušné vlhkosti. Stačí je tedy někam zavěsit, umístit na podstavec, do misky nebo jim dopřát vlastní závěsné aerárium, ve kterém vypadají naprosto dokonale – přesvědčte se sami!


Zavřené nebo vlhkomilné terárium

Zavřená terária si dokáží vytvořit vlastní koloběh vody, což znamená, že prakticky nepotřebují naši péči, ale starají se o sebe sama. Je vhodné jim ale jednou za čas dopřát výměnu vzduchu a doplnění vody, třeba jednou za 2-3 týdny otevřeme víko, necháme alespoň 20 minut vyvětrat, potom můžeme rostliny trochu zalít nebo postříkat rozprašovačem a opět uzavřít. Z tohoto důvodu se zde bude dařit rostlinám, které profitují z vyšší vzdušné vlhkosti a stále mírně vlhké zeminy. Když zvolíte otevřené terárium, musíte pouze myslet na to, abyste rostliny a substrát častěji rosili.

 

Jak si takové vlhkomilné terárium vyrobit?

1) Začneme opět drenážní vrstvou z kamínků nebo keramzitu. To, že mají rostliny rády vlhkost, ještě neznamená, že jejich kořeny budou sedět ve vodě! Toho se vyvarujeme právě touto první drenážní vrstvou.

2) Do této vrstvy (nebo na ni) můžeme přidat i trochu dřevěného uhlí, které do sebe vsákne případnou zbytkovou vodu, která by jinak stála na dně nádoby, a tím snižuje vznik případných plísní.

3) Na tuto vrstvu přijde substrát, do něj rostliny a nakonec můžeme na povrch naaranžovat mech, šišky, kůru, různá dřívka atd.

Lépe se při vysazování rostlin pracuje se suchým substrátem, nelepí se stěny nádoby, a když potom budete na závěr rostliny očišťovat rozprašovačem, nestane se vám, že byste si substrát zbytečně přemokřili. I stěny nádoby očistěte od všech zbytků zeminy, prachu nebo mechu, aby k rostlinám dovnitř přes skla pronikal dostatek potřebného světla.

Vlhkomilné terárium umístěte tam, kam nesvítí přímé sluneční paprsky, podle zvolených druhů rostlin může prosperovat i v polostínu.

Vhodné rostliny do vlhkomilného terária:

  • Menší druhy kapradin (Asplenium, Asparagus, Nephrolepis – ledviník, Adianthum – netík)
  • Hedera (břečťan)
  • Fittonia (fitónie)
  • Tradescantia (voděnky/poděnky)
  • Aechmea

Určitě vám doporučuji zkusit si vyrobit vlastní terárium. Na následnou péči jsou opravdu nenáročná a výsledným efektem se můžete kochat spoustu let! Je úžasné pozorovat ten maličký svět ve sklenici. Přeji vám, ať se vám podaří vytvořit minizahrádku podle vašich představ a ať vám přináší spoustu radosti.

Alžběta Lacinová

Co hledáte?

Košík