👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

🥳 Oslavte s námi naše 4. narozeniny se slevou 10 % na celý nákup s kódem "4roky" nebo se zastavte osobně v naší prodejně a získáte slevu 20 %. Platí do konce měsíce 💚 Velikonoční otevírací doba zde 👈

Další tipy a triky pro pěstování pokojovek

V tomto článku bychom Vám chtěli přiblížit pár tipů a triků pro snadnější a lepší péči o pokojové rostliny.

Musíme však mít na paměti, že rostliny mají různé potřeby, existuje několik typů půdy a jiná jsou i prostředí, ve kterých pokojovky máme. Upřímně však doufám, že Vám nějaké tipy a triky z tohoto článku pomůžou a pěstování pokojových rostlin se stane Vaší (ještě větší) láskou a příjemným koníčkem. 


1. Přestaňte pokojové rostliny zalévat podle kalendáře

Zalévání „jednou za…“ se stalo hluboko zakořeněným mýtem. Zavlažování květin bychom neměli plánovat. Musíme se řídit především podle vlhkosti půdy, ve které máme naši pokojovku. Pokud je po týdnu od zalití stále vlhká, se zaléváním ještě chvilku počkáme, aby nedošlo k přelití a následnému úhynu rostliny. Voda na zalévání musí být odstátá a pokojové teploty.

 

2. Nevsakuje se voda správně?

Znáte to, když zalejete květinu a vodě trvá nekonečně dlouho se vsáknout? Důvodem je zřejmě příliš udusaná půda nebo příliš suchý substrát. Bez přesazování můžeme půdu nejrychleji nakypřit například čínskými hůlkami. Pomocí dřevěných tyčinek vyhloubíme (opatrně na kořeny!) několik dírek, aby se voda rychleji dostala k rostlince, půda se více okysličila a tekutinu lépe vstřebala.  


3. Recyklovaná zálivka

Recyklování odpadu asi všichni známe, ale už jste slyšeli o recyklaci vody? Znovu použít můžeme vodu z vaření – nejlépe tekutinu použitou při tepelném zpracování zeleniny, těstovin, rýže nebo vajec. Takto rostlině dodáme spoustu živin a vitamínů. Ale pozor, nesmíme použít vodu osolenou, protože ta je pro pokojovky toxická, zároveň musíme počkat na zchlazení do pokojové teploty.


4. Využití zbytků z domácnosti

Vyhazujete slupky od banánů? Můžete je znovu použít jako pro rostliny důležitý zdroj draslíku. Stačí do zavařovací sklenice vhodit slupky z tohoto exotického ovoce a nechat dva dny odstát. Tekutinou poté jednou za měsíc zalít květiny. 

Stejně tak můžete zužitkovat zbytky sedliny (lógru) z kávy. Ten dodává rostlinám potřebné kyseliny. Nejlepším způsobem je lógr přidávat do kompostu a poté ve formě substrátu plného živin sypat k rostlinám. V současnosti jsou velmi populární takzvané vermikompostéry. Jedná se o nádoby určené k domácímu kompostování bioodpadu z kuchyně pomocí žížal. Tyto jsou vhodné i do bytových prostor, proto si každý může vyrábět vlastní kvalitní hnojivo v pohodlí domova.


5. Zvýšení pokojové vlhkosti 

Vlhkost nám v pokoji snižují například radiátory, které jsou v zimě samozřejmostí, ale nízkou vlhkostí disponují i mnohé byty. Můžeme ji zvýšit několika způsoby prvním, a asi nejjednodušším, je rostliny přesunout blíž k sobě na jedno místo. Voda se totiž vypařuje přes listy rostlin, tak se jejich sblížením vytvoří mikroklima s vyšší vlhkostí. 

Pokud bychom chtěli zainvestovat, můžeme pořídit zvlhčovač vzduchu, který bude po celý rok prospěšný, jak pro rostliny, tak pro naše dýchání. Další možností je v zimním období položit misky s vodou na radiátory. Voda se bude postupně odpařovat a zvýší tak pokojovou vlhkost. 


6. Pravidelné stírání prachu

Listy pokojových rostlin jsou nejenom krásné, ale především důležité pro život a hlavní činnost rostliny – fotosyntézu. Aby rostlina správně pohlcovala oxid uhličitý a vytvářela z něj energii za pomoci vody a slunečního svitu, musí být její listy čisté a ne schované pod vrstvou prachu. 

Utírat listy můžeme navlhčeným hadříkem (nejlépe měkkou dešťovou vodou) nebo navlhčeným ubrouskem. Pokud jsou zelené části rostliny mastné, můžeme použít i vodu s kapkou nejlépe BIO mýdla. 


7. Rovnoměrný růst rostliny

Nepochybně pokojovky umisťujeme na místa, kde je dostatek světla, jinak by nám správně nerostly a mohly by dokonce uhynout. Může se však stát, že listy nebo květy začnou růst více směrem k oknu nebo jinému zdroji světla (tento jev nazýváme fototropismus). Proto je důležité rostliny pravidelně, nejlépe po týdnu vždy o kousek otočit, nesmíme však měnit její pozici, aby se nezměnila i orientace na světovou stranu. Pozor, nesmíme otáčet orchideje s nově rostoucími hroty.


8. Přes léto ven!

Proud vzduchu, čerstvá dešťová voda, světlo a příjemná teplota. To všechno můžou pokojovky zažít venku v létě a věřte, že jim to může velmi prospět po zimním období. Musíme však rostlinkám k aklimatizaci trošku pomoct, abychom předešli jejich šoku. Ze začátku je umisťujeme do stínu, například na terasu nebo pod strom, postupně na místo s více dopadajícím světlem a po pár týdnech již můžeme rostlince dopřát plný sluneční svit (ne přes přímé polední slunce). 

Zvýšenou pozornost věnujeme zalévání, které budeme zřejmě muset provádět častěji. Pokud je venku příliš teplo, silný vítr nebo pozorujeme škůdce, rostlinky vrátíme zpět dovnitř.


9. Jedu na dovolenou, kdo zaleje kytky?

Otázka, kterou si někdy před odjezdem na dovolenou položil snad každý majitel rostlin, nejen těch pokojových. Nejjednodušším řešením této problematiky je umístit naši pokojovku na stinnější místo. Automaticky tedy začne využívat méně vody.

Dalším tipem, především u malých rostlin, je dočasný skleník. Ten vytvoříme zapíchnutím asi čtyř bambusových tyčinek (délky zhruba 5-10 cm nad rostlinu) do květináče. Přes tyčinky umístíme větší průhledný plastový sáček tak, aby se nedotýkal rostliny, a přes květináč jej upevníme gumičkou. Tento malý skleník umístíme mimo přímé sluneční paprsky, aby se nám pokojovka neuvařila. 

U větších rostlin můžeme půdu zakrýt navlhčenými novinami nebo papírovými ubrousky. Ty se nesmí dotýkat kmene nebo stonků. 


10. Plant society

Přidat se do „plant society“, počeštěně bychom mohli říct spolku milovníků a pěstitelů pokojovek, může mít mnoho pozitiv. Takovýchto sdružení existuje nepřeberné množství – skupiny na sociálních sítích (Facebook, Pinterest), specializované internetové stránky nebo blogy, třeba ten náš. :)
Na všech těchto platformách můžeme najít různé rady, nápady nebo i nové přátele se stejnými zájmy. 

Tak který z těchto tipů a triků vyzkoušíte Vy? 

Kristýna Kratochvilová

Co hledáte?

Košík